Recepty
Jsem přesvědčená o tom, že dítě by mělo mít teplý oběd. Vzhledem k tomu, že Lucka do školní jídelny chodit nemůže, musím obědy vařit já. Od podzimu roku 2010 máme v domácnosti pár změn, na které si všichni musíme zvyknout. Míša začal chodit do školky a já do práce, takže je všechno trochu komplikovanější. A protože v dnešní uspěchané době nemá nikdo času nazbyt, vymyslela jsem pár jídel - rychlovek. Hodí se mi, obzvláště když nestíhám. Většinu si Lucka sama pojmenovala, a proto je i na stránky vkládám pod těmito, někdy zvláštními názvy. Tato jídla jsou většinou jednoporcová.
Párečková omáčka na špagety
Omáčku zvládnete připravit v době, kdy se vaří špagety....
1 bezlepkový párek (já používám Vídeňský z produkce Globusu),kečup Hellmans nebo Heinz a bezlepkové špagety.
Dáme vařit špagety dle návodu výrobce. Párek/ky nakrájíme na kolečka, půlkolečka či kostičky a dáme osmahnout na pánev. Na vysmahnutý tuk nalijeme kečup, tak, aby byly párečky mírně zakryté, vše promícháme a prohřejeme. Pokud se nám zdá, že je omáčky málo, kečup přidáme, pokud se nám zdá být hustá, můžeme přidat trochu vody. Ještě trochu prohřejeme a můžeme nalít na uvařené špagety. Podle chuti můžeme posypat strouhaným tvrdým sýrem.
Lečo???
Pod tímto názvem v žádném případě nehledejte klasické lečo, s ním nemá toto jídlo nic společného, snad jen vejce...
Původní recept jsem našla na stránkách www.ivako.cz, ale trochu jsem ho upravila. Ne že by v původní podobě nebylo jídlo dobré, ale dcera si to tak přeje...
Na Lečo??? budete potřebovat vařené uzené maso nakrájené na kostičky(opět používám to z produkce Globusu) -na jednu porci stačí asi hrst nakrájeného masa, cibuli, Podravku a 2-3 vejce. Sůl většinou není potřeba, uzené maso bývá slané a trochu slaná je i Podravka
Na tuku na pánvi osmahneme cibulku, poté přidáme uzené maso a lehce osmahneme. Vejce rozmícháme v hrnku, přidáme Podravku a vše vlijeme na pánev k masu (připravíme míchaná vejce s uzeným masem). Jako přílohu podáváme brambory.
Maso na teflonu
Na maso na teflonu potřebujeme maso z kuřecích prsou, sůl, pepř-nejlépe bílý a plátek másla.
Kuřecí maso naklepeme, osolíme a opepříme. Na teflonovou pánev nalijeme cca 2 cm vody a přidáme maso. Přiklopíme pokličkou a cca 10-15 minut dusíme na mírném ohni. Pokud je třeba, dolijeme samozřejmě trochu vody. Ke konci dušení poklici sejmeme, přidáme kousek másla a osmažíme dorůžova. Podáváme s vařenými brambory, bramborovou kaší nebo vařenou rýží.
Na Maso na teflonu můžeme použít celé kuřecí řízky, nebo maso nakrájet na nudličky. V případě, že volíme nudličky, není nutné maso naklepávat.
Maso na teflonu si s manželem připravujeme od začátku našeho vztahu. Aniž bychom o tom někdy přemýšleli, je přirozeně bezlepkový.
Maso obalované v Italské směsi
Když jsem byla na vůbec prvním bezlepkovém nákupu, objevila jsem v Hypermarketu Globus výrobek zn.KNUSPI Obalovací směs Italská. Od té doby jsem několikrát experimentovala, směs jsem použila místo strouhanky na klasický kuřecí řízek, zkoušela jsem obalovaného Pangasuse,ale nejvíc se osvědčila samotná,na plátcích kuřecího masa.
Kuřecí řízky naklepeme, lehce osolíme a obalíme v Italské směsi.Pokud nám na mase směs nedrží, lehce přimáčkeneme rukou a smažíme v rozpáleném oleji dozlatova. Jako příloha jsou vhodné vařené brambory.
Buřtguláš
Další rychlovkou může být i Buřtguláš. Používám bezlepkové špekáčky z Globusu, dceři k němu vařím bezlepková kolínka zn.Proceli.
Njejprve si připravíme cibuli a nadrobno ji nakrájíme. Osmahneme na malém množství oleje, přidáme špekáčky Globus nakrájené na menší kousky a osmahneme. Podlijeme vodou, přidáme lžičku sladké papriky(možno i více, jak komu vyhovuje), hovězí bujon Knorr a necháme chvilku povařit. V případě potřeby zahustíme bezlepkovou moukou či kaší.
Oranžová omáčka
(upravené Houbařovo ragú - z kuchařky Ivy Bušinové-Svobodové)
V původním receptu jsou použity hříbky nebo žampiony, vepřová kýta, olej, cibule, 2 lžíce kečupu Hellmans, sůl, 1/2 kostky koření Würzl,1 lžíce Solamylu a 1 zakysaná smetana
. Já jsem použila krájené sterilované žampiony a protože je u nás oblíbenější drůbeží maso, vyměnila jsem vepřové za krůtí (lze i kuřecí, výsledný pokrm je stejně dobrý) . Kečupu používám mnohem více a místo koření Würzl používám Knorr, zpravidla slepičí bujon. Podle vyjádření výrobce je pro celiaky nezávadný.
Nakrájím nadrobno cibulku a spolu s masem nakrájeným masem a slitými žampiony osmahnu na oleji. Přidám sů, kostku bujonu Knorr a chvíli podusím. Zaliju vodou a nechám povařit. Když je maso měkké, přidám cca 5 lžic kečupu a zahustím. Vetšinou nepoužívám Solamyl, ale Jizerku rozmixovanou ve vodě. Nakonec vmíchám zakysanou smetanu a nechám prohřát.
V původním receptu jsou jako příloha doporučeny bezlepkové těstoviny. Dceři jídlo chutná i s rýží nebo s knedlíkem.
Náhledy fotografií ze složky Recepty